top of page
Caută

Cele 5 limbaje ale iubirii

Cele 5 limbaje ale iubirii si cum le putem descifra


In cadrul sedintelor de coaching aud de foarte multe ori ca cei care vin la mine au probleme in relatia cu partenerul de viata. Un exemplu foarte bun ar fi cel de acum o saptamana, cand una dintre clientele mele imi povestea despre faptul ca iubitul ei ii reproseaza ca nu reuseste sa o inteleaga, sa-i intelegea intentiile si mai mult decat atat, ii reprosa ca nu isi exprima sentimentele fata de el. Am stat, am ascultat si am incercat sa inteleg problema. Este vorba despre doi oameni, care sunt intr-o relatie, insa unul dintre ei nu se simte iubit, iar celalalt simte ca face tot ce poate pentru a-si arata iubirea.


Cand auzi astfel de povesti te intrebi a cui o fi vina? A ei pentru ca nu-si comunica sentimentele suficient de clar? A lui pentru ca nu reuseste sa inteleaga ce simte ea pentru el? Ei bine, de fapt vina nu este a niciunuia dintre ei, pentru ca ambii iubesc la fel de mult, ambii isi exprima sentimentele in mod egal, insa o fac folosind limbaje diferite.


Adesea, suntem tentati sa credeam ca ceea ce pentru noi inseamna a iubi pe cineva este echivalent cu ceea ce crede sau simte si cel de langa noi. Cand, de fapt, in realitate noi suntem diferiti unii de ceilalti si implicit si felul in care ne comunicam iubirea este la fel de diferit.


La fel de adesea aud si expresiile „sunt cuplul perfect”; „arata minunat impreuna si nu se cearta niciodata”; „este o relatie puternica pentru ca amandoi isi manifesta iubirea la fel de mult”. Ei bine, in cazul acelor cupluri pe care le vedem pe strada si le consideram perfecte nu exista decat un echilibru. Un echilibru intre ceea ce spune unul si ceea ce intelege celalalt. Cu alte cuvinte, aceste cupluri au reusit sa descopere limbajele pe care le folosesc, iar acum, fiecare gest, fiecare cuvant, este perceput exact asa cum ar trebui.


Dar care sunt cele 5 limbaje ale iubirii si cum functioneaza ele?


Se spune ca fiecare dintre noi are o forma prin care isi arata afectiunea fata de partener. Da, asa este. Fiecare om in parte este capabil de iubire, insa nu toti o comunica la fel, iar pentru ca o relatie sa reziste este esential ca ambii sa inteleaga modul celuilalt de a-si exprima iubirea.


Primul limbaj al iubirii despre care vom discuta face referire la declaratii. Se intampla adesea ca oamenii sa nu stie exact cum sa-si exprime sentimentele, fie din cauza unor blocaje la nivel emotional, fie pentru ca pur si simplu nu pot sa comunice direct prin cuvinte ceea ce simt. Pe de alta parte, mai exista si acei oameni care exprima cu usurinta felul in care se simt, ceea ce gandesc, iar in cazul lor lucurile sunt cat se poate de simple. Ei isi marturisesc iubirea in orice moment prin aprecieri, prin cuvinte de incurajare si prin vorbe rostite pe un ton frumos. Este foarte important sa intelegem faptul ca acestia sunt oameni care nu vor ezita niciodata sa te complimenteze si care vor pune foarte mult pret pe cuvintele pe care le folosesc.


Un al doilea limbaj al iubirii este timpul petrecut in doi. Se intampla adesea, ca atunci cand suntem impreuna partenerii nostri sa nu fim doar noi doi. De ce? Pentru ca mai raspunde la un mesaj, mai verificam retele de socializare sau mai dam un telefon. Ei bine, pentru cei care isi manifesta iubirea prin timpul pe care il acord celuilalt, felul acesta de comportament ar putea inseamna nepasare sau indiferenta. Asa cum stim deja, timpul este un aspect pretios pentru fiecare dintre noi, iar daca partenerul tau doreste sa petreceti cat mai mult timp impreuna, acesta poate fi modul prin care ei isi manifesta iubirea.


Al treilea limbaj al comunicarii se refera la daruri. Ei bine, da, darurile sunt adesea o forma prin care ne putem arata afectiunea. In sine, darul nu este decat materializarea faptului ca partenerul tau nu a uitat de tine, ca se gandeste la tine si ca ii pasa de ceea ce simti. Este important sa intelegem ca acest limbaj este extrem de intalnit si ca trebuie sa-i intelegem pe cei care comunica in acest fel.


Al patrulea limbaj al iubirii se concretizeaza in servicii. Ce fel de servicii? Gatitul, spalatul vaselor, curatenia, aruncarea gunoiului sunt doar cateva exemple. Am vazut foarte multe relatii care s-au destramat pentru ca unul din parteneri nu reusea sa-si exprime sentimentele prin cuvinte, iar celalat se simtea neglijat. E posibil ca lucrurile sa nu fi stat asa deloc. E posibil ca cel care nu reusea sa comunice prin cuvinte sa compenseze prin alte servicii. Trebuie sa constientizam ca orice gest trebuie valorificat, trebuie apreciat si trebuie, mai presus de orice, inteles.


Ultimul limbaj al iubirii este contactul fizic

Mangaieri, atingeri, afectiune fizica, toate acestea sunt metode prin care ne putem exprima iubirea, insa nu toti suntem capabili de o astfel de comunicare. Nu reusim cu totii sa ne manifestam afectiunea asa, insa cei care comunica astfel, pun foarte mult pret pe acestea. Este important sa incercam sa comunicam cu partenerii nostri in acest fel pentru ca altfel nu se vor simti iubiti sau apreciati.


Ei bine, tu ce limbaj al iubirii folosesti? Ai reusit sa te regasesti in ele? Sunt sigura ca da. Este foarte important ca intr-o relatie sa reusim sa ne intelegem unii pe altii, sa ne acceptam si sa facem compromisuri pentru ca relatia sa reuseasca.


In timpul sedintelor de life coaching te voi ajuta sa intelegi ce limbaj al iubirii folosesti tu, ce limbaj foloseste partenerul tau si cum poti face sa-i intelegi mai bine intentiile. Altfel spus, totul tine de comunicare, insa este important ce anume comunicam, dar si felul in care o facem.116 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page