Caută

Cum sa iti atingi obiectivele?

De ce ne este greu sa ne stabilim si sa ne atingem obiectivele?


Cu siguranta ti s-a intamplat macar o data sa ai un obiectiv pe care sa nu reusesti absolut deloc sa-l indeplinesti. Oricat de mult te-ai fi straduit si ai fi incercat, de fiecare data au intervenit alti factori precum lipsa timpului, lipsa resurselor sau alte lucruri care ar fi parut prioritare.


De cate ori ai amanat ceva ce te-ar fi ajutat sa ajungi la indeplinirea obiectivului tau numai pentru ca viata ta era intr-un haos total si nu mai aveai timp de nimic? De cate ori ai lasat la o parte ceva ce iti doreai sa faci pentru tine, pentru ca voiai sa-i multumesti si pe ceilalti?


Daca raspunsul tau este: „de foarte multe ori”, inseamna ca acum e momentul sa afli de ce nu reusesti sa-ti prioritizezi asa cum trebuie obiectivele si de ce nu reusesti sa le atingi.


In primul rand, este foarte important sa stii exact ceea ce iti doresti. Daca scopul tau final, in sine, nu este unul foarte clar, atunci actiunile tale in vedere indeplinirii obiectivului vor fi asemenea unor pasi mici facuti in bezna totala. Nu vei sti pe unde sa o iei si nu vei sti nici unde trebuie sa ajungi. De aceea, este foarte important ca atunci cand ne propunem un obiectiv, acesta sa fie clar in mintea noastra si sa raspunda cu exactitate nevoilor noastre.

Cum ar trebui sa fie un obiectiv?

Un obiectiv trebuie sa fie simplu, clar exprimat si mai important decat atat, trebuie sa fie masurabil. Adica rezultatul final trebuie sa fie palpabil, trebuie sa conteze pentru tine, iar atingerea lui trebuie sa-ti aduca o satisfactie semnificativa.


Ei bine, un obiectiv, asa cum ati mai auzit probabil pana acum, trebuie sa fie SMART ca sa poata fi atins cu usurinta. Ce inseamna asta? Cand ne hotaram sa stablim un obiectiv important pentru viata noastra trebuie sa tinem cont de cateva aspecte clare. Obiectivul nostru trebuie sa fie: S – specific, M – masurabil, A – abordabil, R – relevant, T – incadrat intr-un timp.


De ce trebuie sa fie un obiectiv specific?

Pentru ca in general noi suntem impiedicati de micile indoieli atunci cand vine vorba de atingerea obiectivelor noastre. Trebuie sa fim cat mai concreti si clari in ceea ce ne dorim pentru ca astfel vom fi mai determinati sa luptam pentru acel lucru. Incertitudinile si neclaritatile ne trag in jos si de aceea este bine sa definim de la inceput ce ne intereseaza, care sunt punctele noastre slabe si cum putem sa ne folosim de ele pentru a ajunge la un rezultat final.

De ce trebuie sa fie masurabil?

Este important sa avem capacitatea de a masura progresul pe care il facem in indeplinirea unui obiectiv. Astfel, putem avea clar in minte punctul in care dorim sa ajungem si timpul de care avem nevoie pentru a atinge acel obiectiv.


In sedintele de coaching aud adesea obiectivul „as vrea sa am mai multi bani” si imediat prima intrebare care imi trece prin minte este „ce inseamna mai multi bani?” Atat timp cat tu nu stii exact cati bani iti doresti nu vei sti niciodata daca ai atins sau nu obiectivul. Daca maine vei face cu 1 leu mai mult decat astazi inseamna ca ti-ai atins obiectivul de a face mai multi bani?


De ce e important sa fie abordabil?

In viata este foarte important sa intelegem ca orice actiune mica facut catre un scop mai mare este important. Un obiectiv trebuie sa fie realizabil si trebuie sa releve nevoile noastre. Totodata, este esential sa stabilim clar faptul ca oricat de mult ne-am dori sa ajungem in varful piramidei, drumul pana acolo nu va fi usor si trebuie parcurs pas cu pas.


Dupa ce reusesti sa iti stabilesti obiectivul mare imparte-l in obiective mai mici si incearca sa raspunzi la intrebarea: care este primul pas pe care il pot face acum pentru a incepe procesul de atingere a obiectivului?


De ce un obiectiv trebuie sa fie relevant?

Este foarte simplu. Obiectivele noastre trebuie sa se raporteze la nevoile si necesitatile noastre. Fie ca ne referim la o pasiune, fie ca vorbim despre ascensiunea pe plan profesional, un obiectiv trebuie sa fie relevant pentru noi. Acesta este momentul in care trebuie sa stabilim prioritatile si sa ne punem pe noi pe primul loc.


Pentru a afla daca obiectivul tau este relevant pentru tine, incearca sa raspunzi la intrebarea: „Obiectivul meu merita efortul?”. O sa fii surprins cate obiective ne propunem pentru a-i multumi pe altii si nu pe noi. Iar daca obiectivul nu este relevant pentru tine, nu ar trebui sa te mai mire faptul ca nu il poti realiza.


De ce trebuie sa fie incadrat in timp?

Adesea timpul este cel mai mare dusman al nostru. Nu stim cand trece sau cand l-am pierdut, si de aceea este foarte important sa stim cum sa-l valorificam. In general, noi functionam mult mai bine atunci cand avem stabilit o limita de timp pentru orice. Ei bine, si in cazul obiectivelor pentru viata, lucrurile stau exact la fel, pentru ca atunci cand ai un obiectiv este vital sa-ti stabilesti si o perioada in care acesta trebuie sa se intample. Atunci cand ai foarte bine intiparit in minte aceste aspect este mult mai usor sa iti indeplinesti obiectivele.


Indiferent de dorintele si obiectivele pe care le avem este foarte important sa intelegem cum sa realizam strategia si cum sa facem din ele lucruri care pot fi indeplinite. Nu este un proces usor si presupune timp, rabdare si perseverenta, dar daca suntem decisi sa actionam in privinta lor, deja putem spune ca am facut un pas extrem de important spre atingerea acestora.


Daca ai trecut obiectivul tau prin criteriile SMART iti propun acum un exercitiu. Aseaza-te confortabil in locul unde iti face placere sa stai si vizualizeaza obiectivul tau si emotiile pe care o sa le simti dupa atingerea lui. Imagineaza-ti ca ai un ecran in fata ta pe care poti sa te vezi in momentul atingerii obiectivului. Spune-mi in cele mai mici detalii ce vezi, ce simti, ce auzi, ce persoane te inconjoara, cu ce esti imbracat etc. Aminteste-ti mereu ca este OBIECTIVUL TAU si trebuie sa te gandesti la el in fiecare zi. Asa ca acorda-ti cateva minute zilnic pentru a te pune in locul persoanei care vei deveni atunci cand ai reusit sa atingi obiectivul. De ce sa faci asta? Pentru ca o sa iti dea curajul sa continui atunci cand simti ca nu mai poti, pentru ca o sa iti dea increderea ca pentru a simti acele emotii, merita sa parcurgi drumul pavat cu incercari grele.


Noi suntem singurii stapani pe viata noastra si pe deciziile pe care le luam pentru noi. Tu esti singurul care poate decide ce e bine si ce e rau pentru tine si singurul care poate face din fiecare moment al vietii o bucurie.

279 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate