top of page
Caută

Frica - sentimentul care ne urmareste la orice pasFrica – un sentiment cu care fiecare dintre noi s-a intalnit cel putin o data in viata. Frica de necunoscut, frica de nou sau frica de a ne exprima liber intr-un anumit mediu, toate au facut parte din viata nostra la un moment dat si pe fiecare dintre ele a trebuit, intr-un fel sau altul, sa le depasim.

Stiu, este foarte greu sa treci peste un aspect care ar putea schimba in totalitate cursul vietii tale, care ti-ar putea da rutina peste cap si care te-ar pune intr-o pozitie dificila, dar este important sa stii ca frica este un sentiment si orice sentiment aceasta poate fi controlata. Cu putin efort si antrenament, vei invata ca frica nu este atat de rea si ca nu este un monstru ingrozitor pe care nu-l poti invinge. Mai mult decat atat, vei invatat sa o folosesti in avantajul tau si sa faci din ea un atuu prin care te vei redescoperi.


Dintre toate formele de frica, probabil cea cu care ne intalnim cel mai des este frica de esec. Esecul si frica de esec in general, ne macina si ne impiedica de foarte multe ori sa ne indeplinim obiectivele. De ce? Pentru ca atunci cand pornim cu un gand negativ, atunci cand tindem sa credem ca finalul va fi unul dezastruos si ca nu vom reusi sa ne atingem scopurile suntem predispusi fricii. Ne transformam in prazi usoare ale acesteia si preferam sa stam ascunsi in zona noastra de conform, fara sa ne asumam riscuri de orice fel.


Esecul este un element pe care toti il vizualizam. Gandul ca un proiect personal sau obiectiv ar putea sa nu fie o reusita de exceptie traieste cu noi in orice clipa si ne determina sa nu-l mai incepem sau sa-l abandonam. Acest sentiment nu ne va parasi pana cand nu vom invatat sa il controlam si sa traim cu el. Pana atunci, nu vom putea evolua cu adevarat si mai mult de atat nu vom fi fericiti facand ceva ce ne place.


De ce este frica de esec periculoasa?


Frica de esec este una dintre cele mai periculoase frici pe care le-am putea dezvolta. Acesta vine in primul rand dintr-o lipsa de incredere in noi si in ceilalti si mai apoi din ale insecuritati pe care le avem. Ori, daca aceasta nu este depasita, daca nu invatam sa o controlam intr-un fel sau altul, poate pune stapanire pe viata nostra, pe fiecare aspect din ea si ne poate transforma in persoane care nu pot iesi din rutina. Frica de esec se manifesta din totdeauna. Fie ca vorbim despre un test pe care urmeaza sa-l dam la scoala, fie ca vorbim despre un proiect nou pe plan personal sau chiar un obiectiv de viata pe care am dori sa-l atingem, in fiecare dintre acestea exista si o oarecare frica legata de faptul ca nu stim la ce sa ne asteptam si astfel, suntem determinati sa facem un pas in spate.


Cum trecem peste frica de esec?

Nu exista si nu va exista o reteta care sa ne ajute sa trecem peste frica de esec. Totul tine de antrenament si control. Trebuie sa intelegem in primul rand cat de important este sa incercam lucruri noi. Trebuie sa fim determinati sa ne axam pe controlul fricii, si trebuie sa stim ca nimic nu poate fi mai rau decat regretul ca ai fi avut sansa sa faci ceva, dar ti-a fost prea frica pentru a incerca. Vei putea sa treci peste frica de esec, doar atunci cand vei intelege pe deplin ca nici un esec nu este de fapt mereu un esec total. Acestea trebuie considerate experiente din care putem sa invatam si sa ne perfectionam. Astfel, atunci cand unele lucuri nu vor iesi asa cum vrem, nu vor mai fi considerate esecuri, ci prilejuri de a afla ceva nou, despre noi si despre ceea ce putem face.


Frica, asa cum am mai spus, este un sentiment care ne urmareste la orice pas, gata sa impiedice sa facem unele lucruri la care visam. Daca invatam ca fiecare sentiment poate fi controlat si ca noi suntem singurii care putem impiedica frica sa ne acapareze, atunci putem spune ca am facut un prim-pas catre o viata mai plina si mai activa. Astfel, in timpul sedintelor de life coaching vin in sprijinul tau pentru a te ajuta sa-ti dezvolti increderea in tine si pentru a te face sa intelegi ca frica de esec este doar un sentiment, care nu trebuie sa puna stapanire pe tine. Ne vom axa pe trasaturi pe care tu deja le ai, si caramida cu caramida, vom construi o persoana increzatoare in sine, care isi cunoaste valoarea si capacitatile.

88 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page