
Adesea, in timpul sedintelor de coaching am intalnit parinti care imi povesteau despre dificultatile de comunicare pe care le au in relatia cu copiii lor. Evident, de foarte multe ori suntem tentati sa dam vina pe diferentele de generatie, pe diferentele de mentalitate si pe lipsa de comunicare. Intrebarea care imi vine in minte, de fiecare data cand aud ultima parte este „Cum se creaza aceasta lipsa de comunicare?”. Cum ajungi in punctul in care tu si copilul tau nu mai reusiti sa vorbiti deschis? Ei bine, la aceste intrebari voi incerca sa raspund astazi.
Cu siguranta, fiecare parinte s-a certat sau macar s-a contrazis o singura data cu unul din copiii sai. De ce? Desi ar putea parea cliseic, intr-adevar, acest certuri apar din motive cat se poate de generale: fie nu va puteti pune de acord asupra unui aspect, fie parintele doreste ceva, iar copilul altceva, fie pur si simplu intre ei nu exista comunicarea necesara pentru a rezolva situatia cat mai rapid si mai simplu.
Relatia parinte-copil este un aspect pe care fiecare parinte il traieste: fie ca vorbim despre o relatie buna, fie ca vorbim despre una mai putin buna. Indiferent de forma in care aceasta se concretizeaza este decizia noastra in ce directie merge si in ce directie se dezvolta aceasta.
Exista, deci, cateva aspecte importante de care parintii ar trebui sa tina cont pentru a-si imbunatati relatia cu copiii lor. Cu toate acestea, nu exista o reteta a succesului, pentru ca fiecare dintre noi are un caracter diferit si implicit, pentru fiecare dintre noi se aplica metode de comunicare diferita.
Multi dintre parintii care vin la sedintele de coaching ma intreaba ce fac gresit in relatia cu copiilor lor si de ce nu reusesc deloc sa patrunda in lumea lor. Ei bine, raspunsul nu poate fi unul general valabil, insa voi discuta despre cateva elemente pe care parintii le trec cu vedere, de foarte multe ori fara sa-si dea seama.
Pentru a-ti imbunatati relatia cu copilul tau trebuie in primul rand sa intelegi ca sunteti in primul rand implicati intr-o relatie care ar trebui sa se bazeze pe respect. Foarte multi parinti uita cat de important este pentru copil sa se simta respectat. Acesta va intelege ca este important si ca toate deciziile pe care le va lua vor fi luate in seama si nu vor fi eliminate automat.
Sustinerea este un alt aspect pe care parintii il uita adesea. Este foarte important pentru un copil sa se simta sustinut de catre parintii lui si sa simta ca indiferent daca va face o greseala sau nu, acesta nu va fi judecat si invinuit, ci va fi ajuta sa indrepte greseala. Pentru un copil, sa aiba sprijin din partea parintilor, sa stie ca se poate baza pe ei in absolut orice situatie este extrem de important si poate duce la o relatie mai stabila.
Si sinceritatea este la fel de importanta in relatia dintre parinte si copil. Foarte multi adulti au impresia ca cei mici nu pot intelege prin ce trec si aleg sa ascunda adevaruri care mai tarziu i-ar putea face sa se simta raniti sau dati la o parte. Ce uita parintii este ca daca ei isi doresc sinceritate din partea copilului, atunci sentimentul este reciproc. De aceea, este important sa intelegem ca, noi, ca parinti trebuie sa oferim ceea ce le cerem, si trebuie sa constientizam ca cei mici nu sunt decat refexii ale noastre. Ei fac, spun si se comporta exact asa cum o facem si noi.
Un alt lucru pe care parintii il uita adesea este faptul ca trebuie sa aiba rabdare. Aceasta este o calitate pe care foarte multi dintre noi nu o detin si de multe ori asa poti castiga intelegerea si afectiunea copilului tau. Este important sa intelegi cand copilul tau nu vrea sa vorbeasca despre ceva anume si sa nu-l fortezi in acest sens. Nu vei face decat sa-l obligi sa-ti spuna ceva ce el nu doreste, creand astfel, un blocaj in comunicare. Rabdarea este de aur, iar acest lucru este adevarat si in cazul relatiei dintre parinte si copil.
Un alt element pe care multi parinti refuza sa il respecte sau pur si simplu nu isi dau seama cat de mult conteaza pentru cei mici este intimitatea. Multi parinti au impresia ca au dreptul sa stie orice pas face copilul lor, cand in relitate, acest drept se castiga. Daca iti vei obliga copilul sa-ti spuna tot, risti ca la un moment dat sa-l obligi sa te minte.
Utimul lucru pe care as vrea sa-l dezvolt este prietenia. Ei bine, da. Un copil trebuie sa simta ca are in parintii lui prieteni pe care s-ar putea baza in orice moment. De ce? Pentru ca doar asa acestia vor capata incredere in ei si doar asa se va crea o relatie puternica, greu de destramat. Prietenia dintre parinti si copii este mai puternica decat oricare alt aspect, pentru ca include si respect, sinceritate, rabdare, si intimitate.
Nici o relatie nu este perfecta, pentru fiecare are suisuri si coborasuri, insa ce trebuie sa intelegem, in calitate de parinti este ca doar noi putem sa ne ajutam copiii sa se apropie de noi si sa ne considere prietenii lor. In timpul sedintelor de coaching voi incerca sa te ajut sa-ti dai seama care sunt punctele slabe ale relatiei tale cu copilul tau, cum le putem imbunatati si cum vom putea sa te ajutam sa-i intelegi nevoile si dorintele chiar si cand acestea nu iti sunt comunicate direct.