top of page
Caută

Tu cate roluri joci în viața ta?

Rolurile pe care le interpretam pe scena vietiiMama, fiica, fiu, frate, tata, bunic, sef, manager, angajat, coleg, prieten. Poate partea ca am insirat cateva substantive la intamplare, insa adevarul este ca nu asta este ceea ce am facut este sa enumar o parte din rolurile pe care fiecare dintre noi le poate avea pe parcursul vietii. Roluri pe care ni le asumam mai mult sau mai putin in functie de mediul in care ne aflam.


Pentru noi, rolurile pe care le avem de-a lungul vietii sunt cele care ne determina comportamentul. Invatam sa fim mai grijulii, atunci cand suntem intr-o pozitie de responsabilitate fata de cineva, invatam sa fim mai veseli si mai relaxati atunci cand suntem in cercul nostru de prieteni si tot asa mai departe. Toate aceste elemente sunt intuitive, ne nastem cu ele si reusim sa le cultivam pe parcursul vietii. Ceea ce nu invatam si este foarte important sa reusim sa facem este sa deosebim felul in care ne asumam aceste roluri in functie de mediul in care suntem.


E usor , din acest punct de vedere, sa inveti sa fii parinte, aproape intutiv reusesti sa intelegi nevoile copilului tau, la fel de simplu si intuitiv intelegem si cum ar trebui sa ne comportam in calitate de sora, frate sau sef. Aceste roluri pe care le avem constant in viata noastra fac parte din noi, si sunt cu noi la orice pas. Ce trebuie sa intelegem e ca noi nu suntem doar un singur rol ci mai multe si ceea ce conteaza cu adevarat este felul in care reusim sa le divizam in functie de oamenii cu care suntem.


Astfel, fiecare dintre noi trebuie sa constientizeze faptul ca nu putem fi 24 de ore din 24 mama, la fel cum nu putem fi mereu sef sau coleg de munca. Multi dintre voi ar putea spune ca e imposibil sa te opresti din a fi mama. Ei bine, da, nici nu spun acest lucru. Ceea ce spun eu, insa, este faptul ca nu trebuie sa renunti la a fi mama, pentru a putea fi si prietena si o femeie de succes, la fel nu trebuie sa renuti la a fi tata sau fiu daca vrei sa fii si manager-ul companiei pe care o ai.


Oamenii sunt fiinte foarte complexe, capabile sa faca mai multe decat ar putea ei crede. Fiecare dintre noi are ceea ce este nevoie pentru a fi mai mult decat un sigur rol, lucru care ar trebui sa se intample cu fiecare dintre noi.De ce suntem tentati sa credeam ca putem fi un singur lucru?

De cele mai multe ori suntem tentati sa credeam ca avem un singur scop in viata. De cate ori ati auzit expresia „imi doresc sa fiu o mama fericita”, „imi doresc sa fiu o prietena buna”, „imi doresc sa fiu seful pe care l-ar vrea toata lumea”. Intrebarea pe care as vrea sa ne-o punem cu totii, de ficare data cand ne decidem asupra unui asemenea scop final este: De ce?


De ce am vrea sa fim doar mama, doar prieten sau doar o femeie de succes, cand putem de fapt sa fim toate acestea si chiar mai mult. Suntem tentati sa spunem despre noi ca ne pricepem la un lucuri si sa-l exploatam cat de mult putem, in asa fel incat sa excelam in domeniul respectiv. Ei bine, in momentul in care noi spunem despre noi ca vrem sa avem doar un rol, atunci ne limitam singuri orizonul. Ne stabilim singuri un prag peste care nu vrem sa trecem, iar acest lucru nu ne ofera deloc evolutie.


De ce nu este bine sa avem mereu acelasi rol?

Adesea, nu reusim sa intelegem cat de important este sa ne desprindem de rolul nostru de mama atunci cand iesim in oras, sau de rolul de sef, atunci cand suntem acasa cu familia noastra. Raspunsul la aceasta curiozitate este foarte simplu. Este foarte important sa constientizam ca putem fi mai mult, ca suntem fiinte complexe, care pot avea mai multe roluri, in functie de mediul in care suntem. Astfel, nu spunem nimeni ca daca vrem sa avem un rol trebuie sa renuntam la un altul. Ba din contra, trebuie sa intelegem ca este indicat sa vrem sa fim mai mult, pentru ca putem.


Asta este ceea ce vom invatat in timpul sedintelor de life coaching. Eu vreau sa vin in sprijinul tau pentru a te ajuta sa-ti dezvolti increderea in tine si in faptul ca poti fi mai mult decat crezi si ca poti avea mai multe roluri decat iti atribui. Te voi ajuta sa inveti cum sa te poti detasa de un rol atunci cand e nevoie pentru a putea evolua din mai multe puncte de vedere. Ne vom axa pe trasaturi pe care tu deja le ai, si caramida cu caramida, vom construi o persoana increzatoare in sine, care isi cunoaste valoarea, capacitatile si rolurile sale.136 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page