top of page
Caută

Viciul – pedeapsa la care ne supunem singuri



Multi dintre clienti imi povestesc despre faptul ca au dezvoltat o dependenta nociva de care nu mai reusesc deloc sa scape. Acest obicei nesanatos este denumit in termeni uzuali viciu. Probabil va intrebati de ce sau cum apar aceste dependente? Ei bine, viciile au existat din totdeauna, cele mai simple de observat fiind: alcoolul, fumatul, drogurile, jocurile de noroc, insa exista si dependente mult mai greu de observat: dependenta de partener, de shopping, de bauturi non-alcoolice cum ar fi cafeaua, energizantele etc. Acestea sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute, care ne macina vietile incetul cu incetul deoarece atunci cand vrem sa le eliminam parca ne lipseste ceva si ne creeaza senzatia ca nu mai avem cu ce sa ne umplem ziua.


Ce este viciul?

Un obicei nociv pe care l-ai format in timp si la care crezi ca nu mai poti renunta.


Suntem invatati inca de mici ca: „nu exista nu pot, exista doar nu vreau” si este perfect adevarat. Dar cum facem sa vrem sa eliminam aceste obiceiuri care ne pun in pericol sanatatea, ne fac sa fim nesiguri pe noi sau chiar in unele cazuri sa ne omoare. Lucrul pe care as vrea sa il scot in evidenta, este totusi acest verb „nu pot” pe care il tot aud vehiculat.


Cum apar viciile?

Sunt multe motive pentru care oamenii testeaza ceva si apoi acest ceva devine o dependenta, iar doua din cele mai comune sunt:


1. Dorinta de a apartine unui grup si de a fi acceptat;


Unele persoane cand imi povestesc despre vicii, imi spun ca au capatat acest obicei in adolescenta in incercarea de a testa sa vada ce stare le ofera consumul de alcool, de tutun etc. Si ce crezi? Dupa acea prima incercare multi dintre ei au imbratisat acest obicei nociv. De fapt realitatea este ca noi toti ne dorim sa fim acceptati asa cum suntem, sa ne putem exprima parerile liber si chiar mai mult de atat, depunem un adevarat efort ca lumea din jurul nostru sa ne placa. Astfel, o activitate comuna ne tine si mai strans legati de mediul in care gasim aceste sentimente de siguranta. Probabil ai inteles deja cum apare in aceasta situatie viciul: gasim ceva ce putem face in grupul nostru de prieteni si care ne apropie si mai mult. Dar de ce acest obicei este de cele mai multe ori unul nociv, mai ales in adolescenta? Pentru ca ne dorim sa ne simtim apreciati si acceptati in acel mediu. Suntem obisnuiti ca atunci cand facem lucruri bune, asa cum ne dicteaza dogmele societatii, toata lumea ne indrageste, dar cand iesim din parametrii acestia, testam cu adevarat acceptarea neconditionata a celor din jur si din pacate de cele mai mute ori nu mai vedem aprecierea lor, ci judecata si critica ca am facut ceva rau. Si atunci acest obicei nociv ne apropie de cei care il au si ei si ne ofera suportul emotional de care credem ca avem nevoie in acel moment.


2. Dorinta de a avea „un prieten” in situatii dificile sau poate chiar traume


O alta situatie in care pot aparea viciile este aceea cand trecem prin momente grele si ne dorim un element in viata noastra care sa ne scape de toata agitatia din jur. Asa ajungem sa ne refugiem in alcool, tigari, droguri etc. De cate ori nu ati auzit un fumator spunand ca fumatul il relaxeaza? Ei bine, da, il linisteste pentru ca este un proces de respiratie, de fapt. Atunci cand fumezi, ce faci cu adevarat este sa inspiri si sa expiri, si astfel, tot stresul si toti nervii acumulati se elibereaza pentru ca se oxigeneaza creierul.


Ca sa dezvolti un viciu nu este nici macar nevoie de foarte mult efort. Acesta apare fara sa constientizezi cu adevarat, pentru ca este necesar doar un simplu imbold. Cu toate ca nu multi isi dau seama, un viciu este si un mecanism de aparare pentru momentele cand ne simtim vinovati pentru ceva anume. Incercam sa ne pedepsim cumva pentru ce am facut sau simtim ca imprejurarile ne forteza sa ne facem rau. Subconstientul nostru este cel care actioneaza pentru ca desi stie ca ce facem ne afecteaza sanatatea, nu luam in considerare acest lucru, credem ca „asa meritam”. Este greu sa iti dezveti organismul de la un astfel de obicei si este si mai greu sa iti inveti constiinta ca viata ta este un cadou si ca este importanta. Cu toate acestea nu este imposibil, mai ales atunci cand ai ajutor din partea unei persoane specializate. Totodata, viciul uneste. Ne face sa credem ca suntem parte dintr-un grup, ca apartinem cuiva si ca nu suntem singuri impotriva tuturor. Senzatia de intelegere, de acceptare ne face sa nu vrem sa renuntam la obiceiul nostru.


Traim intr-o societate in care daca nu suntem agreati de cat mai multi oameni din jurul nostru, gandim ca nu suntem completi, iar in momentul in care ne simtim marginalizati avem tendinta sa credem ca singura noastra salvare sunt cei asemenea noua. Tindem catre perfectiune in fiecare zi si fiecare esec ne aduce mai aproape de un posibil viciu.


Asa cum am spus, viciul e o obisnuinta de care putem scapa mai greu sau mai usor, insa cu ajutor specializat totul este posibil. In timpul sedintelor de life coaching vom explora impreuna partile constiintei tale care te fac sa ai acest obicei nociv, vom face incet pasi spre vindecare si il vom invinge. Prin tehnicile potrivite, special gandite pentru tine vom reusi sa obtinem o versiune a ta cu care sa fii impacat si pe care sa nu mai vrei sa o pedepsesti.





22 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page